Vliv kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů
Author: Zbranek, Tomáš
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na zkoumání vlivu kombinace ovčího a kravského mléka na vlastnosti jogurtů. Vzorky byly vyrobeny z ovčího mléka, směsi ovčího a kravského mléka s různým poměrem zastoupení obou surovin a kravského mléka. Pokus byl složen ze dvou částí. Mléko použité pro výrobu první sady jogurtů bylo standardizováno na obsah sušiny a tuku ovčího mléka. Výroba druhé sady vzorků proběhla z mléka bez standardizace. Předmětem výzkumu bylo porovnání obsahu sušiny, tuku, aktivní a titrační kyselosti u jednotlivých vzorků. Hodnoty byly naměřeny po dokončení kysacího procesu a vychlazení vzorků. Další měření proběhlo po sedmi dnech skladování, následně byly výsledky porovnány a doplněny o data z texturometru a senzorické hodnocení. Vývoj aktivní kyselosti byl sledován i během fermentačního procesu. Kombinace ovčího a kravského mléka má vliv na vlastnosti konečného produktu. Přítomnost ovčího mléka ve směsi výrazně ovlivnila obsah sušiny v jogurtu, čímž došlo k texturním, fyzikálně-chemickým, ale také senzorickým změnám.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45460
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 53126


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
zbranek_2019_dp.pdf 2.761Mb PDF View/Open None
zbranek_2019_op.pdf 693.2Kb PDF View/Open None
zbranek_2019_vp.pdf 690.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account