Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury
Author: Řezníčková, Barbora
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Cílem práce bylo sledovat současný vliv dekarboxyláza-pozitivního kmene Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946 a degradujících kmenů mikroorganismů na obsah biogenních aminů v modelových vzorcích přírodních sýrů v průběhu 84 dní zrání. Ke zkoumání degradace biogenních aminů byl zvolen kmen Lactobacillus casei CCDM 422, Lactobacillus plantarum CCDM 187, Lactobacillus plantarum CCDM 198 a Lactobacillus casei CCDM 198. U modelových vzorků byl v průběhu zrání sledován vývoj mikroorganismů pomocí kultivačního vyšetření, dále byla prováděna chemická a texturní analýza. Během experimentu byly u modelových vzorků zjištěny vysoké koncentrace biogenních aminů, čemuž pravděpodobně přispěly i non-startérové mikroorganismy. Lactobacillus casei CCDM 198 byl prokázán jako nejúčinnější kmen pro výrazné snížení obsahu histaminu, putrescinu, kadaverinu a fenylethylaminu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45497
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 53168


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
řezníčková_2019_dp.pdf 2.030Mb PDF View/Open None
řezníčková_2019_op.pdf 591.0Kb PDF View/Open None
řezníčková_2019_vp.pdf 692.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account