Výroba smetanových krémů typu mascarpone

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výroba smetanových krémů typu mascarpone

Show full item record

No preview available
Title: Výroba smetanových krémů typu mascarpone
Author: Janošíková, Eva
Advisor: Míšková, Zuzana
Abstract: Smetanový krém typu mascarpone je řazen mezi čerstvé smetanové sýry, jejichž chuť je smetanově jemná, plná a mírně nasládlá. Smetanové krémy mají vysoký obsah tuku a vysokou vlhkost, jsou kompaktní a snadno míchatelné. V chuti a konzistenci se smetanový krém nejvíce podobá tradičnímu italskému produktu, čerstvému smetanovému sýru, zvanému Mascarpone. Avšak tyto dva druhy čerstvých smetanových sýrů se liší svou výrobou. Cílem této práce bylo vybrat vhodnou koncentraci stabilizátorů pro výrobu smetanového krému typu mascarpone požadované konzistence a chuti. Jedním ze základních předpokladů pro posouzení kvality smetanových krémů je znalost jejich reologických vlastností, proto byla prováděna nejen senzorická analýza, ale i měření reologických vlastností smetanových krémů během 30 dní skladování. Sledovalo se také tuhnutí smetanového krému na reometru během 16 hodin.Jednotlivé smetanové krémy a jejich vlastnosti byly porovnány a byla vybrána koncentrace stabilizátorů poskytující smetanový krém požadované kvality.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45516
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 53207


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
janošíková_2019_dp.pdf 2.635Mb PDF View/Open None
janošíková_2019_op.pdf 616.4Kb PDF View/Open None
janošíková_2019_vp.pdf 631.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account