Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Lacinová, Kamila
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47336
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo stanovit antimikrobní působení různých medů na vybrané gramnegativní bakterie. Teoretická část se zaměřuje na vlastnosti a složky medu související s jeho antimikrobní a antioxidační kapacitou, dále obsahuje kapitolu zabývající se mikrobiologií medu a jeho potencionálním využitím v medicíně, poslední kapitola se věnuje dalším včelím produktům a jejich využití. V samotné praktické části byl zkoumán antimikrobní účinek několika vzorků medů na šest gramnegativních bakterií, jenž byl stanoven pomocí mikrodiluční metody a vyjádřen minimální inhibiční koncentrací. U všech vzorků medů byla potvrzena antimikrobní aktivita. Nejúčinnější byly u většiny vzorků koncentrace 500 ?g/ml, medové vzorky o koncentracích 15,6 - 125 ?g/ml naopak růst bakterií podpořily. Bylo zjištěno, že nejcitlivější bakterie na aplikované medové vzorky byla Pseudomononas fluorescens CCM 2798.
dc.format 65 s. (93 239 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject antimikrobní účinek cs
dc.subject gramnegativní bakterie cs
dc.subject fenolické sloučeniny cs
dc.subject honey en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.subject gram-negative bacteria en
dc.subject phenolic compounds en
dc.title Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie
dc.title.alternative Antimicrobial Effects of Honey on Selected Gram-negative Bacteria
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma thesis was to determine the antimicrobial effect of various honeys on selected gram-negative bacteria. The theoretical part focuses on the properties and components of honey related to its antimicrobial and antioxidant capacity, thesis also contains a chapter dealing with the microbiology of honey and its potential use in medicine, the last chapter deals with other bee products and their use. In the experimental part, the antimicrobial effect of several samples of honey on six gram-negative bacteria was investigated, which was determined by the microdilution method and expressed by the minimum inhibitory concentration. Antimicrobial activity was confirmed in all honey samples. Concentrations of 500 ?g/ml were most effective in most samples, while honey samples with concentrations of 15.6 - 125 ?g/ml supported the growth of bacteria. It was found that the most sensitive bacteria to the applied honey samples was Pseudomononas fluorescens CCM 2798.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59679
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
lacinová_2021_dp.pdf 3.899Mb PDF View/Open None
lacinová_2021_op.pdf 234.6Kb PDF View/Open None
lacinová_2021_vp.pdf 723.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account