Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn

Show full item record

No preview available
Title: Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn
Author: Mrlíková, Tereza
Advisor: Sumczynski, Daniela
Abstract: Diplomová práce se zabývá analýzou nutričních hodnot netradičních druhů pšeničných zrn a jejich stravitelností in vitro. Byly stanoveny základní nutriční ukazatele pšeničného zrna jako jsou vlhkost, obsah popela, hrubé bílkoviny, lipidů, škrobu, hrubé a neutrálně-detergentní vlákniny, stravitelnost a obsah minerálních a stopových prvků metodou ICP-MS. Stravitelnost zrn a vloček se pohybovala v rozmezí 85,4-90,5 %. Ztráty prvků při výrobě vloček dosahovaly až 72 %. Nejlepších hodnot biodostupnosti bylo dosaženo u draslíku, hořčíku a barya (až 99 %). Porce 100 g pšeničných vloček může přispět k referenčnímu dennímu příjmu (RDA, Recommended Dietary Allowance) manganu až 162 %, ale také bohužel 32 % k tolerovatelnému týdennímu příjmu (PTWI, Provisional Tolerable Weekly Intake) rtuti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47349
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 59694


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
mrlíková_2021_dp.pdf 2.661Mb PDF View/Open None
mrlíková_2021_op.pdf 239.8Kb PDF View/Open None
mrlíková_2021_vp.pdf 230.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account