Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin
Author: Nováková, Radmila
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku, vlastnosti a využití pochutin. Pochutiny jsou poživatiny, které konzumujeme pro jejich charakteristické organoleptické vlastnosti (chuť a vůni, někdy i barvu) nebo pro povzbudivé účinky na CNS. K pochutinám se senzorickou hodnotou patří byliny, koření, kečup, ocet, polévkové přípravky, hořčice. Jsou důležité pro jejich výrazné organoleptické vlastnosti jako typická vůně, chuť a barva, některé také působí léčivě a mají antioxidační účinky a antimikrobiální, konzervační vlastnosti. Povzbudivé a osvěžující pochutiny (káva, čaj, kakao, kávoviny, chininové nápoje) obsahují látky, které stimulují centrální nervovou soustavu a vykazují také různé fyziologické, léčivé účinky. Některé povzbuzují činnost srdce a můžou působit i jako antioxidanty. Většina má také významné organoleptické vlastnosti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/4745
Date: 2007-06-04
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: C


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
nováková_2007_bp.pdf 629.8Kb PDF View/Open
nováková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
nováková_2007_op.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account