Vliv syrovátkových proteinů na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv syrovátkových proteinů na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček

Show full item record

No preview available
Title: Vliv syrovátkových proteinů na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček
Author: Bechná, Nikola
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Hlavním cílem této diplomové práce bylo zkoumat a posoudit vliv přídavku syrovátkových proteinů na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček. Na výrobu modelových vzorků byly použity přídavky syrovátkového koncentrátu a syrovátkového izolátu v koncentracích 1,0 % a 3,0 % (w/w). U modelových vzorků, kde byla i kontrolní skupina bez přídavku syrovátkových proteinů, byly 1., 7., 14., 30., a 40. den po výrobě sledovány změny hodnot pH. Po základní chemické analýze byl proveden test stability a reologických vlastností. Z výsledků lze vyvodit, že přídavek syrovátkových proteinů neměl vliv ani na hodnotu pH ani na obsah sušiny. Naopak bylo prokázáno ovlivnění stability a reologických vlastností modelových vzorků. Nejvýraznější změny byly pozorovány u 3,0 % (w/w) přídavku syrovátkového koncentrátu, kdy docházelo k zvyšování pevnosti a stability modelových vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48901
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 55710


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bechná_2020_dp.pdf 2.026Mb PDF View/Open None
bechná_2020_op.pdf 141.7Kb PDF View/Open None
bechná_2020_vp.pdf 717.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account