Možnosti redukce obsahu biogenních aminů vybranými bakteriemi rodu Lactobacillus

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti redukce obsahu biogenních aminů vybranými bakteriemi rodu Lactobacillus

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti redukce obsahu biogenních aminů vybranými bakteriemi rodu Lactobacillus
Author: Beneš, Štěpán
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce rozvíjí původní bakalářskou práci zaměřenou na degradaci biogenních aminů bakteriemi využívanými v mlékárenství. Díky zjištěným poznatkům došlo k vytipování kmene Lactobacillus casei subsp. casei CCDM 198, který vykazoval nejvyšší degradační schopnost a se kterým byly provedeny experimenty v rámci této diplomové práce. U daného kmene byla pozorována degradace fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, histaminu a tyraminu v závislosti na různých růstových podmínkách (pH, čas, dostupnost živin, koncentrace aminů, teplota) s cílem stanovit ideální podmínky pro degradaci biogenních aminů tímto kmenem. Experimentem bylo zjištěno, že nejvýrazněji byly kmenem Lactobacillus casei subsp. casei CCDM 198 degradovány histamin, putrescin a kadaverin. U všech tří aminů došlo k maximálním úbytkům v médiu o pH 6,2 s nižším obsahem živin při jejich koncentraci 0,2 g/l a při kultivační teplotě 30 °C. Putrescin byl za těchto podmínek degradován o 66 %, kadaverin o 60 % a histamin o 51 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48965
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 55804


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
beneš_2020_dp.pdf 2.682Mb PDF View/Open None
beneš_2020_op.pdf 842.6Kb PDF View/Open None
beneš_2020_vp.pdf 832.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account