Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny

Show full item record

No preview available
Title: Identifikace kultivovatelných mikroorganizmů z listové zeleniny
Author: Martinková, Andrea
Advisor: Pleva, Pavel
Abstract: Mikrobiologická jakost listové zeleniny je z hlediska zdravotní nezávadnosti jednou z nejdůležitějších vlastností. Mikroorganizmy jsou ovlivněny mnoha faktory jako např. relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry v obale, aktivita vody, složení potraviny a jiné. V první části diplomové práce byl sledován celkový počet mikroorganizmů a dále pak počty jednotlivých skupin mikroorganizmů. Zvýšené hodnoty počtů mikroorganizmů mohly být způsobeny zejména dlouhou dobou přepravy, špatných podmínkách při skladování a přepravě nebo hnojivem. Ve druhé části byly identifikovány jednotlivé kmeny bakterií a kvasinek pomocí MALDI TOF-MS, které se vyskytovaly u listové zeleniny. MALDI TOF-MS je metodou identifikace pomocí hmotnostní spektrometrie, která je založena na rozdělení nabitých částic podle jejich molekulových hmotností v elektrickém nebo magnetickém poli. Byly identifikovány významné počty patogenních rodů jako Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella a podmíněně patogenní bakterie rodu Enterobacter a další. Identifikovány byly i kmeny kvasinek z rodu Candida.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48995
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 55859


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
martinková_2020_dp.pdf 1.783Mb PDF View/Open None
martinková_2020_op.pdf 722.0Kb PDF View/Open None
martinková_2020_vp.pdf 722.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account