Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šenkýřová, Jana
dc.contributor.author Režná, Lucie
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49000
dc.description.abstract Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá historií a zejména principem infračervené spektroskopie, dále popisem tepelně opracovaných masných výrobků, legislativními požadavky pro tuto komoditu a technologií výroby těchto výrobků. V neposlední řadě je v teoretické části popsáno využití NIR spektroskopie v potravinářském průmyslu. Cílem praktické části této práce byla tvorba databáze NIR spekter vybraných vzorků párků, které byly následně analyzovány. Na základě metody infračervené spektroskopie v blízké oblasti spektra byly sestaveny kalibrační modely pro stanovení sledovaných parametrů ve vzorcích - obsah tuku, bílkovin a sušiny. U daných modelů byla prověřena jejich spolehlivost podle hodnot koeficientu determinace. Získané kalibrační modely vykazují relativně vysokou spolehlivost s hodnotami determinačního koeficientu v rozmezí 0,9139 - 0,9931. V závěrečné části byla soustředěna pozornost na využití NIR spektroskopie pro stanovení jednotlivých parametrů.
dc.format 84
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject masné výrobky cs
dc.subject párky cs
dc.subject infračervená spektroskopie cs
dc.subject kalibrační modely cs
dc.subject obsah tuku cs
dc.subject obsah bílkovin cs
dc.subject obsah sušiny cs
dc.subject meat products en
dc.subject sausages en
dc.subject infrared spectroscopy en
dc.subject calibration models en
dc.subject fat content en
dc.subject protein content en
dc.subject dry matter content en
dc.title Tvorba databáze NIR spekter vybraných masných výrobků
dc.title.alternative Creating a database of NIR spectra of selected meat products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2020-06-05
dc.description.abstract-translated The theoretical part of this master thesis lays historical background to the principles of infrared spectroscopy, describes heat-treated meat products and invites the reader to learn more about the legal framework behind it, core technologies used in the manufacturing processes as well as utilization of NIR spectroscopy in the food industry. The objective of the practical part was to create a NIR spectral database out of selected range of heat-treated products - sausages. Near-infrared spectroscopy was chosen as a leading method to analyse samples, to create calibration models and to determine respective data points to analyse fat content, proteins, dry matter. Coefficient of determination was used to assess levels of reliability. As the observed calibration models result in values ranging from 0,9139 to 0,9931 it is safe to say that strong reliability was achieved. To conclude the analysis, focus was given to explore possibilities of determining respective parameters of NIR spectroscopy.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55865
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
režná_2020_dp.pdf 1.814Mb PDF View/Open None
režná_2020_op.pdf 733.5Kb PDF View/Open None
režná_2020_vp.pdf 731.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account