Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Huňová, Ivana
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:01Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:01Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49163
dc.description.abstract V této bakalářské práci byl sledován inhibiční účinek dvou vybraných přírodních látek, a to thymolu a eugenolu. Obě tyto látky patří mezi esenciální oleje. Působení těchto látek bylo testováno na vybraných bakteriích, které tvoří toxické biogenní aminy. Z výsledků vyplývá, že větší inhibiční efekt byl pozorován u thymolu. Thymol vykazoval nejlepší inhibiční účinek u bakterie Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, kde byla zjištěna minimální inhibiční koncentrace 30g/ml. Pro inhibici testovaných bakterií eugenolem bylo zapotřebí použít vyšší koncentraci, nejlépe působil na Enterococcus durans CCDM 2665 s minimální inhibiční koncentrací 150g/ml.
dc.format 47 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Bakterie cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject inhibiční efekt cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject thymol cs
dc.subject eugenol cs
dc.subject Bacteria en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject inhibitory effect en
dc.subject essential oil en
dc.subject thymol en
dc.subject eugenol en
dc.title Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
dc.title.alternative Effect of Selected Natural Substances on Bacteria Producing Biogenic Amines
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2020-06-16
dc.description.abstract-translated In this bachelor thesis, the inhibitory effect of two selected natural substances, thymol and eugenol, was studied. Both of these substances are essential oils. The action of these substances was tested on selected bacteria that form toxic biogenic amines. From the results, it can be seen that a greater inhibitory effect was observed with thymol. Thymol reported the best inhibitory effect on Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946, where minimum inhibitory concentration of 30 g/ml was found. A higher concentration can be used to inhibit the tested bacteria of eugenol, preferably with Enterococcus durans CCDM 2665 with a minimum inhibitory concentration of 150 g/ml.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56318
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-22


Files in this item

Files Size Format View Description
huňová_2020_dp.pdf 1.715Mb PDF View/Open None
huňová_2020_op.pdf 840.9Kb PDF View/Open None
huňová_2020_vp.pdf 823.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account