Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

Show full item record

No preview available
Title: Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách
Author: Tocíková, Kristína
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda. Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49395
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 56693


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
tocíková_2020_dp.pdf 2.291Mb PDF View/Open None
tocíková_2020_op.pdf 721.1Kb PDF View/Open None
tocíková_2020_vp.pdf 730.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account