Vliv sójových proteinů na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv sójových proteinů na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček

Show full item record

No preview available
Title: Vliv sójových proteinů na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček
Author: Vaškových, Lucie
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv přídavku sójové bílkoviny na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček. Do modelových vzorků tavených sýrových omáček byl přidán sójový proteinový izolát v koncentracích 0,25 %; 0,50 %; 0,75 % a 1,00 % (w/w). Vybrané analýzy, jako je stanovení hodnoty pH, celkového obsahu sušiny, hodnocení stability emulze, texturní profilová analýza a dynamická oscilační reometrie, byly provedeny 1. a 7. den skladování vzorků. Na základě získaných výsledků bylo zhodnoceno, jak mění přídavek sójového bílkovinného izolátu vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček. Nejvíce přídavek sójové bílkoviny ovlivnil reologické a texturní vlastnosti, konkrétně viskozitu a tvrdost tavených sýrových omáček. S rostoucí koncentrací přídavku sójové bílkoviny se zvyšovala tvrdost modelových vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49396
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 56694


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vaškových_2020_dp.pdf 970.8Kb PDF View/Open None
vaškových_2020_op.pdf 731.4Kb PDF View/Open None
vaškových_2020_vp.pdf 720.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account