Vliv kaseinových bílkovin na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv kaseinových bílkovin na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček

Show full item record

No preview available
Title: Vliv kaseinových bílkovin na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček
Author: Vojtíková, Lucie
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv kaseinových bílkovin na viskoelastické vlastnosti tavených sýrových omáček. Byly vyrobeny dvě řady vzorků o obsahu sušiny 30 % (w/w) a obsahu tuku v sušině 66 % (w/w). První řada byla připravena s přídavkem kyselého kaseinu a druhá řada s přídavkem kaseinátu sodného. Vzorky každé řady byly vyrobeny s přídavkem bílkovin o koncentraci 0,25 %; 0,5 %; 0,75 % a 1 %. První den po výrobě bylo provedeno stanovení obsahu sušiny, hodnoty pH, reologické vlastnosti a test stability všech modelových vzorků. Po sedmidenním skladování při teplotě 6 ? 2 °C byly opět změřeny hodnoty pH, byl proveden test stability a sledovány byly také reologické vlastnosti vzorků tavených sýrových omáček. Z výsledků je zřejmé, že přítomnost kaseinových bílkovin v tavených sýrových omáčkách nemá vliv na obsah sušiny, ani na hodnoty pH a to ani po sedmidenním skladování. Dále lze usoudit, že se zvyšující se koncentrací bílkovin se zvyšovala také stabilita výrobku. Razantnější změny oproti kontrolnímu vzorku bez přídavku bílkovin byly pozorovány u reologických vlastností modelových vzorků. Z výsledků vyplývá, že se zvyšující se koncentrací přidaných bílkovin se posiluje gelová struktura tavených sýrových omáček. Dále pak se zvyšující se koncentrací kaseinátu sodného se zvyšuje také tuhost výrobku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49397
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 56695


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vojtíková_2020_dp.pdf 2.480Mb PDF View/Open None
vojtíková_2020_op.pdf 743.6Kb PDF View/Open None
vojtíková_2020_vp.pdf 720.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account