Hodnocení a změny vybraných druhů pěstovaných hub v průběhu úchovy a kulinární úpravy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení a změny vybraných druhů pěstovaných hub v průběhu úchovy a kulinární úpravy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Zbořil, Marek
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:11Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:11Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49399
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá pěstovanými druhy hub s ohledem na obsah antioxidantů, celkových polyfenolů a vybraných fenolových kyselin ve vývojových stádiích při různých technologických či gastronomických zpracováních. Teoretická část obsahuje obecnou charakteristiku hub; charakteristiku hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) a žampionu dvouvýtrusého (Agaricus bisporus) a vliv jejich účinku na lidské zdraví spojeného se zkoumanými látkami. Dále obsahuje popis technologie pěstování a vybraných zpracování: houby čerstvé, vařené, sušené a skladované. V praktické části byl sledován obsah a změny výše zmíněných látek v hlívě ústřičné (Pleurotus ostreatus) a žampionu dvouvýtrusém (Agaricus bisporus) vzhledem ke zpracování a datu sklizně.
dc.format 80 s. (103 564 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hlíva ústřičná cs
dc.subject žampion dvouvýtrusý cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject fenolové kyseliny cs
dc.subject Oyster mushroom en
dc.subject Champignon mushroom en
dc.subject Antioxidants en
dc.subject Phenols en
dc.subject Phenolic Acids en
dc.title Hodnocení a změny vybraných druhů pěstovaných hub v průběhu úchovy a kulinární úpravy
dc.title.alternative Evaluation and Changes of Selected Species of Cultivated Mushrooms During Storage and Culinary Treatment
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2020-06-04
dc.description.abstract-translated The thesis deals with cultivated mushroom species with regard to the content of antioxidants, total polyphenols and selected phenolic acids in the development stages during various technological or gastronomic processes. The theoretical part contains the general characteristic of fungi; characteristics of oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) and bisporus mushrooms (Agaricus bisporus) and the effect of their effect on human health associated with the substances examined. It also contains a description of the technology of cultivation and selected processing: mushrooms fresh, boiled, dried and stored. In the practical part, the content and changes of the aforementioned substances in oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) and bisporus mushroom (Agaricus bisporus) were monitored due to the processing and harvest date.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56697
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2020-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
zbořil_2020_dp.pdf 3.712Mb PDF View/Open None
zbořil_2020_op.pdf 736.7Kb PDF View/Open None
zbořil_2020_vp.pdf 839.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account