Enkapsulace aktivních látek s využitím protein-polysacharidových komplexů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Enkapsulace aktivních látek s využitím protein-polysacharidových komplexů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Urbánková, Lucie
dc.contributor.author Botková, Sabina
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:29Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:29Z
dc.date.issued 2022-02-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51113
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá systémy, které jsou vhodné pro enkapsulaci aktivních látek. Zabývá se rovněž interakcemi mezi proteiny a polysacharidy, u kterých je možný vznik komplexů. Dále jsou charakterizovány i aktivní látky vhodné pro enkapsulaci do komplexů. V rámci experimentální části byly připraveny komplexy chitosan/kaseinát sodný a chitosan/hydrolyzát sójového proteinu s obsahem aktivní látky (curcumin). Byly sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti jednotlivých biopolymerů a komplexů, jako je zeta potenciál, velikost části a mikrostruktura komplexů.
dc.format 65 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject enkapsulace cs
dc.subject chitosan cs
dc.subject kaseinát sodný cs
dc.subject curcumin cs
dc.subject protein cs
dc.subject polysacharid cs
dc.subject komplex cs
dc.subject encapsulation en
dc.subject chitosan en
dc.subject sodium salt of casein en
dc.subject curcumin en
dc.subject protein en
dc.subject polysaccharide en
dc.subject complex en
dc.title Enkapsulace aktivních látek s využitím protein-polysacharidových komplexů
dc.title.alternative Encapsulation of active substances using protein-polysaccharide complexes
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2022-06-08
dc.description.abstract-translated In the theoretical part, this bachelor thesis deals with systems that are suitable for encapsulation of active substances. It also deals with interactions between proteins and polysaccharides where complex formation is possible. Active substances suitable for encapsulation into complexes are also characterized. In the experimental part, complexes of chitosan / sodium caseinate and chitosan / soy protein hydrolysate containing active substance (curcumin) were prepared. Physico-chemical characteristics of individual biopolymers and complexes were monitored, such as zeta potential, size and microstructure of complexes.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-discipline Biomaterials and Cosmetics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Materiály a technologie cs
dc.identifier.stag 62356
dc.date.submitted 2022-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
botková_2022_dp.pdf 2.200Mb PDF View/Open None
botková_2022_op.pdf 908.0Kb PDF View/Open None
botková_2022_vp.pdf 272.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account