Vliv přípravy a mletí na vybrané fyzikálně-chemické parametry výběrových káv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přípravy a mletí na vybrané fyzikálně-chemické parametry výběrových káv

Show full item record

No preview available
Title: Vliv přípravy a mletí na vybrané fyzikálně-chemické parametry výběrových káv
Author: Dokládalová, Kateřina
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu přípravy a hrubosti mletí výběrových káv na jejich fyzikálně-chemické parametry. Jako způsob přípravy byly zvoleny metody jako espresso, french press, aeropress a cold brew. U takto připravených kávových nápojů byly stanoveny - obsah kofeinu, kyseliny chlorogenové, antioxidační aktivita, celkový obsah polyfenolických látek, elektrická vodivost, pH a velikost částic mleté kávy. Sledované parametry vykazovaly vyšší hodnoty u přípravy káv jako je espresso až na pH, kdy vyšší hodnoty byly pozorovány u přípravy cold brew. Mezi jednotlivými vzorky výběrových káv byly ve stanovených parametrech statisticky významné rozdíly v závislosti na přípravě i na druhu výběrové kávy, až na obsah polyfenolických látek a obsah kofeinu, kdy druh kávy nebyl statisticky významný (p > 0,05). Senzorickou analýzou byl jako nejlepší vzorek vyhodnocen vzorek kávy Columbia připraven způsobem cold brew.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51697
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
dokládalová_2022_dp.pdf 2.841Mb PDF View/Open None
dokládalová_2022_op.pdf 726.7Kb PDF View/Open None
dokládalová_2022_vp.pdf 242.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account