Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate
Author: Svoboda, Jakub
Advisor: Sumczynski, Daniela
Abstract: Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje 8,00-40,0 mg kofeinu/g a 0,80-8,20 mg/g theobrominu. Při nižší teplotě (70 °C) bylo vyluhováno vyšší množství sodíku a vápníku a většiny stopových prvků. Naopak prvky chrom a molybden vykazují vyšší vyluhovatelnost při vyšší teplotě (80 °C). Teoretickými výpočty bylo vyhodnoceno, že yerba mate může být významným přispěvatelem k hodnotě RDA pro mangan.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51855
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
svoboda_2022_dp.pdf 3.819Mb PDF View/Open None
svoboda_2022_op.pdf 830.4Kb PDF View/Open None
svoboda_2022_vp.pdf 267.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account