Stanovení toxických prvků v rajčatech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení toxických prvků v rajčatech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Procházková, Klára
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:58Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:58Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56600
dc.description.abstract Cílem práce bylo ve vybraných vzorcích stanovit obsah toxických prvků (Al, Ni, As, Cd, Sn, Hg, Pb) a vyhodnotit index znečištění kovy. Teoretická část se zabývá charakteristikou a botanickým popisem rostliny rajčete, možnostech pěstování, chemickým složením a technologickým zpracováním rajčat. Vzorky rajčat byly v kvalitě bio i konvenčního pěstování. V praktické části byly prvky měřeny metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Byla měřena i aktivní kyselost a refraktometrická sušina. Naměřené hodnoty byly přehledně zpracovány a porovnány.
dc.format 44
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rajče cs
dc.subject zelenina cs
dc.subject toxické prvky cs
dc.subject index MPI cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject tomato en
dc.subject vegetables en
dc.subject toxic elements en
dc.subject MPI index en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovení toxických prvků v rajčatech
dc.title.alternative Determination of Toxic Elements in Tomatoes
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ondrášová, Monika
dc.date.accepted 2024-06-11
dc.description.abstract-translated The aim of the work was to determine the content of toxic elements (Al, Ni, As, Cd, Sn, Hg, Pb) in selected samples and to evaluate the metal pollution index. The theoretical part deals with the characteristics and botanical description of tomato plant, cultivation possibilities, chemical composition and technological processing of tomato. The tomato samples were of organic and conventional cultivation quality. In the practical part, the elements were measured by inductively coupled plasma mass spectrometry. Active acidity and refractometric dry weight were also measured. The measured values were clearly processed and compared.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68695
dc.date.submitted 2024-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
procházková_2024_dp.pdf 4.460Mb PDF View/Open None
procházková_2024_op.pdf 832.5Kb PDF View/Open None
procházková_2024_vp.pdf 270.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account