Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi
Author: Malotová Předínská, Kateřina
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty). Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví. V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci.
URI: http://hdl.handle.net/10563/5721
Date: 2008-06-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 8001


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
malotová předínská_2008_bp.pdf 1.357Mb PDF View/Open
malotová předínská_2008_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open
malotová předínská_2008_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account