Oxidační stabilita pupalkového oleje
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Oxidační stabilita pupalkového oleje |
| Autor: |
Březková, Markéta
|
| Vedoucí: |
Urbánková, Lucie
|
|
Abstrakt:
|
Rostlinné oleje představují významnou složku v kosmetickém průmyslu, a to díky jedinečnému složení, které je bohaté na bioaktivní látky. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin však tyto oleje činí náchylnými k oxidaci a dalším degradačním procesům. Tato bakalářská práce se zaměřuje na sledování oxidační stability pupalkového oleje s přidanými přírodními antioxidanty, konkrétně s rozmarýnovým extraktem a vitamínem E. V teoretické části je popsána problematika oxidační stability rostlinných olejů, způsoby jejího prodloužení, metody stanovení oxidační stability. Následně je podrobněji popsán pupalkový olej, jeho vlastnosti, využití v kosmetice a účinky na kůži. Praktická část práce je zaměřena na experimentální stanovení oxidační stability pupalkového oleje. Složení mastných kyselin bylo určeno pomocí plynové chromatografie. Průběh oxidace byl sledován jodometrickou titrací, která umožnila stanovit peroxidové číslo. Přítomnost primárních a sekundárních oxidačních produktů byla hodnocena pomocí UV/Vis spektrofotometrie stanovením konjugovaných dienů a trienů. Oxidační stabilita pupalkového oleje byla dále testovaná pomocí přístroje Rancimat, který simuluje zrychlené stárnutí oleje. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58202
|
|
Datum:
|
2025-02-17 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
Studijní obor:
|
Biomateriály a kosmetika |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet