Využití modifikovaného zvěřinového tuku pro kosmetické aplikace
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Pavlačková, Jana
|
|
| dc.contributor.author |
Bazalová, Gabriela
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:15Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:15Z |
|
| dc.date.issued |
2025-02-10 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58276
|
|
| dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na problematiku péče o rty a možnosti využití vedlejších živočišných produktů v kosmetice. Popsána byla stavba a vývoj rtů, přípravky používané na rty, klíčové složky a pohled na živočišné suroviny. Náplní praktické části byla příprava a charakterizace balzámů na rty s obsahem přečištěného a hydrolyzovaného dančího loje. Byla stanovena mikrobiologická a tepelná stabilita, charakterizovány tepelné vlastnosti, teplota skápnutí a senzorické vlastnosti balzámů a zhodnocen byl také jejich vliv na vybrané biofyzikální parametry kůže. Formulace prokázaly schopnost inhibovat růst mikroorganismů a vykazovaly vhodné fyzikální vlastnosti. Pozorován byl pozitivní vliv na bariérovou funkci kůže. |
|
| dc.format |
122 s. |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
balzám na rty
|
cs |
| dc.subject |
dančí tuk
|
cs |
| dc.subject |
živočišné zdroje
|
cs |
| dc.subject |
kosmetické formulace
|
cs |
| dc.subject |
lip balm
|
en |
| dc.subject |
fallow deer tallow
|
en |
| dc.subject |
animal sources
|
en |
| dc.subject |
cosmetic formulations
|
en |
| dc.title |
Využití modifikovaného zvěřinového tuku pro kosmetické aplikace |
|
| dc.title.alternative |
Use of Modified Venison Fat for Cosmetic Applications |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Mokrejš, Pavel |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-02 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on lip care and the possibility of using animal by-products in cosmetics. The structure and development of lips, products used for the lips, key ingredients and the perspective on animal-derived raw materials were described. The practical part included the preparation and characterization of lip balms containing purified and hydrolyzed fallow deer tallow. The microbiological and thermal stability, thermal properties, dropping point and sensory properties of the balms were determined and their effect on selected biophysical parameters of the skin was also evaluated. The formulations showed the ability to inhibit the growth of microorganisms and exhibited suitable physical properties. A positive effect on skin barrier function was observed. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
| dc.identifier.stag |
70949
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-09 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account