Využití modifikovaného zvěřinového tuku pro kosmetické aplikace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití modifikovaného zvěřinového tuku pro kosmetické aplikace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pavlačková, Jana
dc.contributor.author Bazalová, Gabriela
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:15Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:15Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58276
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na problematiku péče o rty a možnosti využití vedlejších živočišných produktů v kosmetice. Popsána byla stavba a vývoj rtů, přípravky používané na rty, klíčové složky a pohled na živočišné suroviny. Náplní praktické části byla příprava a charakterizace balzámů na rty s obsahem přečištěného a hydrolyzovaného dančího loje. Byla stanovena mikrobiologická a tepelná stabilita, charakterizovány tepelné vlastnosti, teplota skápnutí a senzorické vlastnosti balzámů a zhodnocen byl také jejich vliv na vybrané biofyzikální parametry kůže. Formulace prokázaly schopnost inhibovat růst mikroorganismů a vykazovaly vhodné fyzikální vlastnosti. Pozorován byl pozitivní vliv na bariérovou funkci kůže.
dc.format 122 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject balzám na rty cs
dc.subject dančí tuk cs
dc.subject živočišné zdroje cs
dc.subject kosmetické formulace cs
dc.subject lip balm en
dc.subject fallow deer tallow en
dc.subject animal sources en
dc.subject cosmetic formulations en
dc.title Využití modifikovaného zvěřinového tuku pro kosmetické aplikace
dc.title.alternative Use of Modified Venison Fat for Cosmetic Applications
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mokrejš, Pavel
dc.date.accepted 2025-06-02
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on lip care and the possibility of using animal by-products in cosmetics. The structure and development of lips, products used for the lips, key ingredients and the perspective on animal-derived raw materials were described. The practical part included the preparation and characterization of lip balms containing purified and hydrolyzed fallow deer tallow. The microbiological and thermal stability, thermal properties, dropping point and sensory properties of the balms were determined and their effect on selected biophysical parameters of the skin was also evaluated. The formulations showed the ability to inhibit the growth of microorganisms and exhibited suitable physical properties. A positive effect on skin barrier function was observed.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70949
dc.date.submitted 2025-05-09


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account