Vlastnosti vybraných bakterií mléčného kvašení izolovaných z nemléčných potravin
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Vlastnosti vybraných bakterií mléčného kvašení izolovaných z nemléčných potravin |
| Autor: |
Matulíková, Vendula
|
| Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
|
Abstrakt:
|
Bakterie mléčného kvašení jsou proslulé svým významem pro potravinářství i krmivářství. Cílem této práce bylo zkoumat vybrané vlastnosti celkem 9 kmenů této skupiny bakterií původem z České sbírky mikroorganismů a izolovaných z rozličných druhů nemléčných potravin anebo krmiv. U těchto bakterií mléčného kvašení byla zaměřena pozornost na tři oblasti, zaprvé schopnost růstu při různých teplotách, která byla sledována denzitometricky, zadruhé byla zkoumána schopnost tvorby biofilmu a vnějších faktorů na jeho tvorbu, a to za použití modifikované Christensenovy metody. Poslední vlastností byla antibiotická rezistence, jež byla zkoumána jak na fenotypové úrovni, tak na genotypové úrovni. V práci bylo zjištěno, že všechny zkoumané kmeny lze považovat za mezofilní, přičemž většina kmenů vykazovala dobrý růst při 30 i 40 °C. U většiny kmenů byla rovněž pozorována tvorba biofilmu, avšak u dvou z nich se jednalo o schopnost danou zkoumanými podmínkami. Vliv teploty a přídavku sacharidů a soli na tvorbu biofilmu byl prokázán pouze u určitých kmenů. Zkoumané kmeny byly rezistentní ke třem až pěti antibiotikům. Tato práce tak doplňuje poznatky o těchto úžasných mikroorganismech. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58394
|
|
Datum:
|
2025-01-02 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
Studijní obor:
|
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet