Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení riboflavinu v cereálních produktech
Author: Sikorová, Pavlína
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: V teoretické části diplomové práce je popsán vitamin B2 - riboflavin, jeho zdroje a vlast-nosti (fyzikálně-chemické i fyziologické) a také ztráty vitaminu při technologických opera-cích. Dále jsou popsány analytické metody, především chromatografické techniky, využí-vané pro stanovení tohoto vitaminu a technika HPLC. Je zde uvedena i charakteristika ce-reálních produktů. Experimentální část popisuje optimalizaci izolačního postupu vitaminu B2 z vybraných 22 běžných cereálních produktů (mouka, chléb, rohlík, cereální snídaně, těstoviny), kdy bylo zjišťováno vhodné složení a množství extrakčních činidel i průběh celé izolace. Následně byly pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-DAD stanoveny obsahy riboflavinu ve vybraných 22 cereálních produktech, kdy obsah vitaminu klesal v následujícím pořadí: cereální snídaně, mouky obohacené vitaminy, celozrnné sušenky, celozrnné chleby, celo-zrnné mouky, pšeničný chléb, celozrnné těstoviny, tukový rohlík, pšeničné mouky a celo-zrnné pečivo.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6824
Date: 2008-05-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 8069


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
sikorová_2008_dp.pdf 2.047Mb PDF View/Open
sikorová_2008_vp.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open
sikorová_2008_op.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account