Stanovení celkového obsahu dusíkatých látek v potravinách.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení celkového obsahu dusíkatých látek v potravinách.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Severová, Marta
dc.contributor.author Pachlová, Vendula
dc.date.accessioned 2010-07-13T13:57:22Z
dc.date.available 2010-07-13T13:57:22Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/725
dc.description.abstract V teoretické části je rozebrán význam bílkovin pro lidský organismus z hlediska výživy. Dále je uveden přehled metod používaných pro stanovení bílkovin včetně způsobu mineralizace, která je pevnou součástí vlastní analýzy. V experimentální části bylo provedeno stanovení celkového dusíku u vybraných vzorků klasickou metodou podle Kjeldahla upravenou dle Winklera a rychlou spektrofotometrickou metodou firmy HACH. Získané výsledky byly porovnány pomocí statistické metody. U obou metod byla rovněž posouzena časová a ekonomická náročnost analýzy. cs
dc.format 50 s. cs
dc.format.extent 1868872 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Aminokyselina cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject mineralizace cs
dc.subject Kjeldahlova metoda cs
dc.subject spektrofotometrická metoda cs
dc.subject Nesslerovo činidlo cs
dc.subject Aminoacid en
dc.subject proteins en
dc.subject mineralization en
dc.subject Kjeldahles method en
dc.subject spectrofotometry method en
dc.subject Nessler reagent en
dc.title Stanovení celkového obsahu dusíkatých látek v potravinách. cs
dc.title.alternative Determination of total nitrogen in food en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Rop, Otakar
dc.date.accepted 2006-06-23
dc.description.abstract-translated There is an importance of proteins for human organism in a view of sustenance in the first part of this work. Further there is the list of the methods used for determination of proteins, involving the mineralization, which is the main part of the analyses itself. In the practical part there was classic Kjeldahles method (improved by Winkler) and spectrofotometry ( by HACH company) used for determination of total nitrogen from the chosen samples. Further result were compared by statistical method. The time and economical consumption was also reviewed for both of the methods of analyses. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2288
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
pachlová_2006_bp.pdf 1.782Mb PDF View/Open
pachlová_2006_vp.doc 43Kb Microsoft Word View/Open
pachlová_2006_op.doc 40Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account