Netradiční potraviny ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Netradiční potraviny ve výživě člověka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Krejčiříková, Barbora
dc.date.accessioned 2010-07-17T12:42:03Z
dc.date.available 2010-07-17T12:42:03Z
dc.date.issued 2009-08-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8449
dc.description.abstract Práce se zabývá netradičními potravinami ve výživě člověka. Je zaměřena na rozdělení a význam potravin rostlinného a živočišného původu ve výživě člověka. Velký důraz je kladen na entomofagii neboli využití hmyzu jako potraviny. Ke konzumaci hmyzu dochází běžně v mnoha částech světa. Hmyz je snadno dostupným zdrojem bílkovin pro lidi v rozvojových zemích a je považován za delikatesu v zemích eko-nomicky vyspělých. Z výživového hlediska hmyz obsahuje mnoho kvalitních bílkovin, nena-sycených mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek. Hmyz můžeme upravovat jako tradiční druhy masa. cs
dc.format 42 cs
dc.format.extent 618211 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Rostlinné potraviny cs
dc.subject živočišné potraviny cs
dc.subject entomofagie cs
dc.subject poživatelný hmyz cs
dc.subject Plant food en
dc.subject animal food en
dc.subject entomophagy en
dc.subject edible insects en
dc.title Netradiční potraviny ve výživě člověka cs
dc.title.alternative Nontraditional groceries in sustenance human en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Šípalová, Markéta
dc.date.accepted 2009-09-09
dc.description.abstract-translated This thesis deals with non traditional food in the diet of humans. It is focused on distribution and importance of foods of plant and animal origin in human nutrition. Great emphasis is placed on entomophagy or the use of insects as food. The consumption of insects is commonly in many parts of the world. Insects are easily ac-cessible source of protein for people in developing countries and is regarded as delicacies in economically advanced countries. Insect contains many high-quality protein, unsaturated fatty acids, vitamins and minerals from a nutritional point of view. Insects can adjust to the traditional types of meat. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12772
dc.date.assigned 2009-02-20
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
krejčiříková_2009_bp.pdfBlocked 603.7Kb PDF View/Open
krejčiříková_2009_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
krejčiříková_2009_op.doc 37Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account