Toxiny bakterií rodu Clostridium

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Toxiny bakterií rodu Clostridium

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Toxiny bakterií rodu Clostridium
Autor: Kašpárková, Věra
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Většina klostridií je schopna tvořit toxiny, které způsobují onemocnění lidí i zvířat. Tyto toxiny jsou proteinové povahy. Klostridia tvoří buď neurotoxiny nebo histotoxiny. Ke skupině neurotoxinů patří botulotoxin produkovaný Clostridium botulinum a způsobující onemocnění zvané botulizmus a tetanospasmin produkovaný Clostridium tetani, které způsobuje onemocnění zvané tetanus. Tyto dva toxiny patří mezi nejnebezpečnější bakteriální toxiny. I velmi malé dávky způsobují smrt organizmu. Výskyt tetanu je dnes již omezen díky očkování a botulizmus není tak častý, díky vysokým mikrobiálních kontrolách potravin. Ke skupině histotoxinů patří toxiny produkované Clostridium perfringens, Clostridium novyi A, Clostridium septicum a Clostridium difficile. Tyto druhy způsobují klostridiové myonekrózy, alimentární intoxikace, průjmy a pseudomembránové enterokolitidy. I přes svou vysokou toxicitu je možno klostridia použít v lékařství jako léčbu dětské mozkové obrny a nebo při průmyslové výrobě bioetanolu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/10081
Datum: 2009-05-27
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 12499


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kašpárková_2009_bp.pdf 756.9Kb PDF Zobrazit/otevřít
kašpárková_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
kašpárková_2009_op.doc 42Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet