Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení cholekalciferolu zavedením metody HPLC a stanovení obsahu tuku v zrnech.
Autor: Salvetová, Eva
Vedoucí: Kramářová, Daniela
Abstrakt: Pšenice je jednou z nejvíce pěstovaných obilnin ve světě a díky vyššímu obsahu lipidů je významným zdrojem energie a obživy pro obyvatelstvo. Prvním cílem diplomové práce bylo nalézt vhodnou metodu pro stanovení celkového obsahu tuku v pěti vybraných druzích pšenice. Byly proto vyzkoušeny tři metody vhodné pro stanovení tuků. V první metodě byla použita směs chloroformu a methanolu, druhou metodou byla Sxhletova ex-trakce a jako třetí byla testována ISO norma 7302. Nejpřesnější výsledky (v porovnání s deklarovanými hodnotami) byly dosaženy postupem podle metody ISO 7302. Druhá část práce byla zaměřena na zavedení HPLC metody pro stanovení cholecalciferolu. Pomocí standardu byly zjištěny optimální podmínky pro jeho stanovení, které byly při vlnové délce 265 nm a průtoku mobilní faze 0.6 ml.min-1. Retenční čas cholecalciferolu byl za těchto podmínek 6.5 - 6.6 min. Tyto hodnoty byly poté použity při vlastním stanovení cholecalci-ferolu v mléce.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12805
Datum: 2010-05-19
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 15218


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
salvetová_2010_dp.pdf 2.769Mb PDF Zobrazit/otevřít
salvetová_2010_vp.doc 36.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
salvetová_2010_op.doc 54Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet