Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení
Autor: Bačáková, Marie
Vedoucí: Kramářová, Daniela
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na získání komplexních informací o brokolici (Brassica oleracea convar. Italica). Brokolice je zelenina patřící do čeledi brukvovitých a obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy skupiny B a dále vitaminy C,A,E, kyselina listová, karotenoidy, glukosinoláty a flavonoidy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že brokolice obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se brokolice řadí mezi velmi zdravé zeleniny. Práce dále pojednává o stanovování těchto látek pomocí metody HPCL (Vysoceúčinná kapalinová chromatografie).
URI: http://hdl.handle.net/10563/1417
Datum: 2006-05-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 2297


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bačáková_2006_bp.pdf 1.572Mb PDF Zobrazit/otevřít
bačáková_2006_vp.doc 43.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bačáková_2006_op.doc 43.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet