Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

DSpace Repository

Language: English čeština 

Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Šimková, Veronika
dc.date.accessioned 2012-03-09T14:43:06Z
dc.date.available 2012-03-09T14:43:06Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15905
dc.description.abstract Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený náhled na problematiku použití potravin pro zvláštní výživu na území České republiky. Práce se zaměřuje na potraviny bez fenylalaninu, potraviny pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem laktózy a bezlaktózové. Popisuje onemocnění a stavy, které vyžadují zařazení těchto potravin do jídelníčku. Praktická část práce hodnotí nutriční parametry a ekonomickou dostupnost vybraných skupin potravin pro zvláštní výživu. Poukazuje tak na současnou situaci pacientů, pro které je použití těchto potravin v rámci stanoveného jídelního režimu žádoucí a vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu a kvality života. V rámci praktické části práce byly navrženy a zhodnoceny z nutričního a ekonomického hlediska jídelní lístky sestavené z běžných potravin a jídelní lístky, v nichž je část běžných potravin nahrazena potravinami pro zvláštní výživu. Při sestavování jídelních lístků byl kladen důraz na pestrost a vyváženost stravy a dietní doporučení při daném onemocnění. cs
dc.format 92 s. cs
dc.format.extent 4931045 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject potraviny pro zvláštní výživu cs
dc.subject nutriční faktory cs
dc.subject fenylketonurie cs
dc.subject potraviny bez fenylalaninu cs
dc.subject diabetes mellitus cs
dc.subject diabetická dieta cs
dc.subject bezlaktózová dieta cs
dc.subject ekonomická dostupnost cs
dc.subject foods for particular nutritional uses en
dc.subject nutritional value en
dc.subject phenylketonuria en
dc.subject phenylalanine-free foods en
dc.subject diabetes mellitus en
dc.subject diabetic diet en
dc.subject lactose-free diet en
dc.subject economic evaluation en
dc.title Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet cs
dc.title.alternative Foods for Particular Nutritional Purposes and Their Usage within the Frame of Specific Dietary Systems en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vojtíšková, Petra
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis is to provide a comprehensive view on issue of foods for particular nutritional uses in the Czech Republic. The thesis focuses on foodstuff for phenylketonu-rics, non-lactose foodstuff and diabetic foodstuff and describes disorders and conditions where inclusion of this foodstuff into daily menu is needed. Experimental part of thesis evaluates nutritional value and economic availability of chosen groups of foods for particular nutritional uses. The thesis refers to current state of those patients, for whom is the use of such food necessary, provides desirable results, improves their health and quality of life. Menus compiled of regular foods and menus where normal foods are often replaced by foods for particular nutritional purposes were designed and evaluated from nutritional and economic point of view. The emphasis was put on variety and balance of the diet within the given dietary recommendation for specific disease. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22643
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
šimková_2011_dp.pdf 4.702Mb PDF View/Open
šimková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
šimková_2011_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account