Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek.
Autor: Matušů, Markéta
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: V diplomové práci byl sledován obsah kofeinu u vybraných druhů pražených mletých káv a rozpustných káv. Z daných vzorků byly připraveny kávové extrakty, ke kterým byly přidané různé přísady. Kofein byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je stručně popsána historie kávy, druhy kávovníku, složení a zpracování kávových plodů a způsoby přípravy kávy. Dále jsou v práci popsány účinky a metabolismus kofeinu, jeho výskyt a použití. V praktické části je uvedena metodika stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech za využití chromatografické metody HPLC. Obsah kofeinu v kávových extraktech pražených mletých káv se pohyboval v rozmezí od 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. V mleté bezkofeinové kávě se obsah kofeinu pohyboval v rozmezí od 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. Obsah kofeinu v kávových extraktech rozpustných káv se pohyboval v rozmezí od 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17003
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 22232


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
matušů_2011_dp.pdf 2.083Mb PDF Zobrazit/otevřít
matušů_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
matušů_2011_op.doc 96Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet