Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

Show full item record

No preview available
Title: Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.
Author: Kozubková, Zuzana
Advisor: Mišurcová, Ladislava
Abstract: Cizorodými látkami v potravinách jsou anorganické a organické látky, které se dostávají do poživatin přímým nebo nepřímým zásahem úmyslně nebo v nich vznikají při zpracování a uskladnění. Můžeme je rozdělit na látky přídatné, látky vznikající sekundárně a kontami-nanty. Cizorodé látky mají schopnost kumulace v půdách, v rostlinách a jejich následným zpracováním se potravním řetězcem dostávají až do poživatin. Mají negativní účinky na zdraví člověka, mohou způsobovat karcinogenní, mutagenní, teratogenní, strumigenní poruchy tkání člověka a alergie. Nejobsáhlejší a nejrizikovější skupinou těchto cizorodých látek jsou pesticidy a průmyslové jedy, které se vyrábí za účelem ničení různých škůdců rostlin. V této práci se zabývám problematikou cizorodých látek v potravním řetězci a jejich monitoringem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/1714
Date: 2006-05-31
Availability: Pouze v rámci univerzity
Department: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 2248


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kozubková_2006_bp.pdfBlocked 520.9Kb PDF
kozubková_2006_vp.doc 44Kb Microsoft Word View/Open
kozubková_2006_op.doc 46Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account