Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.
Autor: Kozubková, Zuzana
Vedoucí: Mišurcová, Ladislava
Abstrakt: Cizorodými látkami v potravinách jsou anorganické a organické látky, které se dostávají do poživatin přímým nebo nepřímým zásahem úmyslně nebo v nich vznikají při zpracování a uskladnění. Můžeme je rozdělit na látky přídatné, látky vznikající sekundárně a kontami-nanty. Cizorodé látky mají schopnost kumulace v půdách, v rostlinách a jejich následným zpracováním se potravním řetězcem dostávají až do poživatin. Mají negativní účinky na zdraví člověka, mohou způsobovat karcinogenní, mutagenní, teratogenní, strumigenní poruchy tkání člověka a alergie. Nejobsáhlejší a nejrizikovější skupinou těchto cizorodých látek jsou pesticidy a průmyslové jedy, které se vyrábí za účelem ničení různých škůdců rostlin. V této práci se zabývám problematikou cizorodých látek v potravním řetězci a jejich monitoringem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/1714
Datum: 2006-05-31
Dostupnost: Pouze v rámci univerzity
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 2248


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kozubková_2006_bp.pdfZablokované 520.9Kb PDF
kozubková_2006_vp.doc 44Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
kozubková_2006_op.doc 46Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet