Resveratrol jako biologicky aktivní látka ve víně

DSpace Repository

Language: English čeština 

Resveratrol jako biologicky aktivní látka ve víně

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šivel, Miroslav
dc.contributor.author Švajdová, Zuzana
dc.date.accessioned 2012-03-10T07:40:22Z
dc.date.available 2012-03-10T07:40:22Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17183
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá resveratrolem, polyfenolickou látkou s prokazatelnými biologickými, antimikrobiálními a antioxidačními účinky. Úvod práce popisuje chemické složení vína se zaměřením na významné polyfenoly. Dále shrnuje dosavadní informace o resveratrolu, objasňuje význam této látky z hlediska vlivu na zdraví člověka a také stručně popisuje stanovení resveratrolu ve víně pomocí metody HPLC. Závěr práce pak pojednává o rozdílných účincích bílého a červeného vína a porovnává obsah resveratrolu v bílých a červených vínech z různých vinařských oblastí světa. cs
dc.format 52 s. cs
dc.format.extent 1311260 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cs
dc.subject resveratrol cs
dc.subject polyfenolické látky cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject doplňky stravy cs
dc.subject wine en
dc.subject resveratrol en
dc.subject polyphenolic compounds en
dc.subject HPLC en
dc.subject dietary supplements en
dc.title Resveratrol jako biologicky aktivní látka ve víně cs
dc.title.alternative Resveratrol as biologically active substance in wine en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Uřičář, Jiří
dc.date.accepted 2011-06-09
dc.description.abstract-translated This thesis deals with resveratrol, a polyphenolic compound with demonstrable biological, antimicrobial and antioxidant effects. The introduction describes the chemical structure of wine with focuse on the important polyphenolic compounds. The thesis summarised current information about resveratrol, explain the importance of this compound in light of the influence on the human health and describes in short the determination of resveratrol in wine by the method HPLC. The end of the work is about different effects between white and red wines and compares the content of resveratrol in white and red wines from various wineries areas of world. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22741
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
švajdová_2011_bp.pdf 1.250Mb PDF View/Open
švajdová_2011_vp.pdf 158.7Kb PDF View/Open
švajdová_2011_op.pdf 450.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account