Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vnějšího prostředí na produkci histaminu kmenem Enterobacter aerogenes CCM 2531
Autor: Klčovská, Pavlína
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách účinkem mikrobiálních enzymů. Vysoké koncentrace biogenních aminů mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Práce se zabývá vlivem vnějších faktorů (vliv aerobního a anaerobního prostředí, vliv přídavku aminokyseliny histidinu o různé koncentraci, vliv teploty, vliv pH, vliv přídavku NaCl a vliv přítomnosti kofaktoru pyridoxal-5-fosfátu), které mohou ovlivňovat dekarboxylázovou aktivitu enterobakterií. Nejvyšší produkce histaminu byla zjištěna v případě, že byl Enterobacter aerogenes CCM 2531 kultivován bez přístupu kyslíku při teplotě 37 °C v bujónu o pH 6 se 2,0 % (w/v) histidinu a 0,005 % (w/v) pyridoxalfosfátu. Dekarboxylázová aktivita byla u tohoto kmene ovlivněna zejména pH, dostupností kyslíku a koncentrací přidané aminokyseliny, ostatní testované faktory měly na produkci histaminu menší vliv.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17818
Datum: 2011-05-09
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav chemie
Studijní obor: Chemie potravin a bioaktivních látek
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 16319


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
klčovská_2011_dp.pdf 1.346Mb PDF Zobrazit/otevřít
klčovská_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
klčovská_2011_op.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet