Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Průkaz falšování potravin na základě analýzy DNA
Autor: Bruštíková, Jana
Vedoucí: Holko, Ivan
Abstrakt: Tato diplomová práce byla zaměřena na identifikaci tkání jednotlivých živočišných druhů vyskytujících se v masných výrobcích na základě analýzy DNA. Teoretická část se zabývala problematikou falšování potravin. Byly popsány jednotlivé aspekty falšování potravin a příklady. Dále byly popsány jednotlivé metody používané k průkazu falšování potravin. Celkem byly popsány dva typy metod a to klasické metody a metody založené na analýze DNA. V praktické části bylo analyzováno dvacet vybraných vzorků masných výrobků se zaměřením na průkaz živočišných surovin tří druhů hospodář-ských zvířat metodou polymerázové řetězové reakce (PCR). U většiny masných výrobků neodpovídala detekovaná DNA složení, které uváděli výrobci na obalu. U těchto výrobků bylo prokázáno falšování potravin náhradou jakostního druhu masa za surovinu méně hodnotnou. U dvaceti analyzovaných vzorků byla nejčastěji pří-tomna vepřová DNA, dále kuřecí DNA a pouze dva vzorky obsahovaly hovězí DNA. V diskuzi byla hodnocena kvalita vzorků a byly popsány důvody výskytu nedeklarovaného masa ve složení výrobku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18451
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 22601


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bruštíková_2011_dp.pdf 730.4Kb PDF Zobrazit/otevřít
bruštíková_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bruštíková_2011_op.pdf 135.4Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet