Vývoj technologií zpracování biomasy jako zdroj hodnotných bílkovin a jejich hydrolyzátů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vývoj technologií zpracování biomasy jako zdroj hodnotných bílkovin a jejich hydrolyzátů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kolomazník, Karel
dc.contributor.author Friebrová, Veronika
dc.date.accessioned 2013-10-04T02:14:55Z
dc.date.available 2013-10-04T02:14:55Z
dc.date.issued 2008-09-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/18968
dc.description.abstract Disertační práce se zabývá vývojem technologií zpracování vedlejších produktů potravinářského a kožedělného průmyslu, zejména bílkovinné povahy, jejichž hydrolyzáty se uplatňují jak v běžné výživě člověka, tak také v zemědělství jako např. biostimulátory (induktory rezistence). Cíle práce spočívají v optimální kombinaci přímého a nepřímého modelování, tj. využití teorie transportních procesů a chemické reakční kinetiky ve spojení s experimenty. Časové závislosti byly statisticky zpracovány za účelem stanovení parametrů matematicko-fyzikálních modelů. Výsledné vztahy a experimentální data byly aplikovány k verifikaci navržených kvantitativních modelů. Ověřené modely sloužily pro stanovení optimální reakční doby a návrh algoritmu řízení reálných hydrolyzačních reaktorů. cs
dc.format 151
dc.format.extent 5102124 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Bílkovinné hydrolyzáty cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject pivovarské kvasnice cs
dc.subject chemická reakční kinetika cs
dc.subject efektivní difusní koeficient cs
dc.subject Protein hydrolysates en
dc.subject collagen en
dc.subject brewer's yeast en
dc.subject chemical reaction kinetics en
dc.subject effective diffusion coefficient en
dc.title Vývoj technologií zpracování biomasy jako zdroj hodnotných bílkovin a jejich hydrolyzátů cs
dc.title.alternative The development of processing technologies for biomass as a source of valuable proteins and their hydrolysates en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2012-05-23
dc.description.abstract-translated This dissertation deals with the development of processing technologies of by-products generated by the food processing and tanning industries. These by-products - especially those of protein nature, can be converted into hydrolysates that can be applied in human nutrition as well as in agriculture (e.g. in the form of bio-stimulators - resistance inductors). The objective of the dissertation is to optimally combine direct and indirect modeling methods, i.e. to effectively combine the Transport Phenomena Theory and Reaction Kinetics with experiments. The time dependencies were statistically evaluated in order to determine the parameters of the mathematical-physical model. The resulting equations and experimental data were used to verify the proposed quantitative models. The verified models served for the determination of the optimal reaction time and the design of the Real Hydrolysing reactor Control Algorithm. en
dc.description.department Ústav automatizace a řídicí techniky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie makromolekulárních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Macromolecular Compounds en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 28110
dc.date.submitted 2012-03-26


Files in this item

Files Size Format View
friebrová_2012_dp.pdf 4.865Mb PDF View/Open
friebrová_2012_vp.doc 25Kb Microsoft Word View/Open
friebrová_2012_op.zip 231.5Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account