Vliv kyseliny mléčné na potravinářsky významné mikroorganismy.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv kyseliny mléčné na potravinářsky významné mikroorganismy.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv kyseliny mléčné na potravinářsky významné mikroorganismy.
Autor: Lukešová, Martina
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Velkým zdravotním problémem dnešní doby je výskyt onemocnění způsobených mikroorganismy kontaminující potraviny. Proto jsme sledovali antibakteriální účinek kyseliny mléčné na tyto mikroorganismy. Kyselina mléčná je přírodní organická kyselina, kyselé chuti, lehce rozpustná, vzniká mléčným kvašením cukrů a je běžně používaným prostředkem v potravinářské výrobě. Sledovali jsme vliv kyseliny mléčné a její nejnižší inhibiční koncentrace na tyto mikroorganismy: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Stanovení bylo provedeno inkubací v bujonech, použité koncentrace kyseliny mléčné byly od 0,1 do 1 %, u B. subtilis a B. cereus do 3 %. Bylo zjištěno, že již aplikací 0,1% kyseliny dochází ke snížení CFU/ml všech sledovaných mikroorganismů. K absolutní inhibici Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens a Staphylococcus aureus dochází 0,5% kyselinou mléčnou. Růst bakterií Salmonella typhimurium a Micrococcus luteus byl inhibován 0,25% kyseliny a Serratia marcescens již při 0,125% koncentraci. Růst bacilů byl pozorován i při koncentracích kyseliny mléčné přesahující 2 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/2107
Datum: 2006-05-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství a chemie
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 2227


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
lukešová_2006_dp.pdf 16.36Mb PDF Zobrazit/otevřít
lukešová_2006_vp.doc 32.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
lukešová_2006_op.doc 52Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet