Měření velikosti pórů v pečivu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Měření velikosti pórů v pečivu

Show full item record

No preview available
Title: Měření velikosti pórů v pečivu
Author: Křemen, Filip
Advisor: Ponížil, Petr
Abstract: Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21620
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 25817


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
křemen_2012_bp.pdf 4.622Mb PDF View/Open
křemen_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
křemen_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account