Stanovení těkavých látek ve vybraných typech nefermentovaných čajů metodou GC-MS

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení těkavých látek ve vybraných typech nefermentovaných čajů metodou GC-MS

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rouchal, Michal
dc.contributor.author Mirošová, Pavla
dc.date.accessioned 2013-10-07T11:56:25Z
dc.date.available 2013-10-07T11:56:25Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21806
dc.description.abstract Volné těkavé látky a jejich zastoupení v čaji mají zásadní vliv na jeho výsledné aroma a představují tak zásadní ukazatel jeho senzorické kvality. Tyto látky vybraných druhů nefermentovaného zeleného čaje byly získány pomocí dvou extrakčních metod, kterými byly destilace vodní parou a simultánní destilace-extrakce, a identifikovány metodou strukturní analýzy GC-MS. Na základě získaných výsledků bylo provedeno porovnání obsahu těkavých látek v jednotlivých vzorcích čaje, účinnost použitých extrakčních metod a opakovatelnost metody GC-MS. Součástí práce je také krátká rešerše pojednávající o extrakčních metodách vhodných pro izolaci těkavých látek a metodách jejich stanovení. Samostatná kapitola je věnována hmotnostní spektrometrii. cs
dc.format 76 cs
dc.format.extent 7145907 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject volné těkavé látky cs
dc.subject destilace vodní parou cs
dc.subject simultánní destilace-extrakce cs
dc.subject GC-MS cs
dc.subject nefermentovaný čaj cs
dc.subject volatile flavour compounds en
dc.subject hydrodistillation en
dc.subject simultaneous distillation-extraction en
dc.subject GC-MS en
dc.subject unfermented tea en
dc.title Stanovení těkavých látek ve vybraných typech nefermentovaných čajů metodou GC-MS cs
dc.title.alternative Determination of Volatile Compounds in Several Types of Non-Fermented Teas by GC-MS. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2012-06-07
dc.description.abstract-translated Content of the volatile flavour compounds in tea plays a major role in its specific aroma, which also essentially contribute to sensory quality of made tea. These volatiles of pre-selected types of unfermented green teas were extracted by using the hydrodistillation and simultaneous distillation-extraction techniques and investigated by GC-MS. On the basis of achieved results the comparison between volatile compounds in individual kinds of used teas, efficiency of applied extraction methods and repeatability of GC-MS analysis were made. As an important part of this thesis were as well a brief search dealing with suitable extraction methods for isolation and determination of volatiles and mass spectrometry instrumentation possibilities. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25750
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
mirošová_2012_dp.pdf 6.814Mb PDF View/Open
mirošová_2012_vp.doc 104.5Kb Microsoft Word View/Open
mirošová_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account