Polyfenoly ve víně a jejich vliv na buněčnou smrt.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Polyfenoly ve víně a jejich vliv na buněčnou smrt.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Humpolíček, Petr
dc.contributor.author Majkusová, Martina
dc.date.accessioned 2013-10-07T12:04:28Z
dc.date.available 2013-10-07T12:04:28Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21811
dc.description.abstract Blahodárné účinky střídmé konzumace vína souvisejí s obsahem a složením polyfenolic-kých látek. Jejich antioxidační a protinádorové účinky byly mnohokrát prokázány v růz-ných studiích. Cílem diplomové práce bylo sledovat vlivy polyfenolů extrahovaných z révy vinné na proliferační aktivitu nádorových a imortalizovaných buněk. Antiproliferační efekt byl hodnocen in vitro za použití různých koncentrací polyfenolických extraktů (1, 5, 10, 25 a 50 ?g/ml). Studovány byly tři odrůdy révy vinné (Burgunda modrá, Frankovka a Morav-ský muškát) a tři typy buněčných linií (HaCaT, HepG2, NIH/3T3). Proliferace buněčných linií byla vyhodnocena pomocí MTT testu a detekce apoptózy byla provedena za použití průtokové cytometrie. cs
dc.format 95 s. cs
dc.format.extent 1756607 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Proliferace cs
dc.subject polyfenolické látky cs
dc.subject buněčná linie cs
dc.subject antioxidant cs
dc.subject Proliferation en
dc.subject polyphenolic substances en
dc.subject cell lines en
dc.subject antioxidant en
dc.title Polyfenoly ve víně a jejich vliv na buněčnou smrt. cs
dc.title.alternative Wines Polyphenols and their Impact on Cell Death en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated Beneficial effects of moderate wine consumption are related to the content and compositi-on of polyphenolic substances. Their antioxidant and anticancer effects have been demon-strated in various studies for many times. The aim of this thesis was to determine the ef-fects of polyphenols extracted from the grapes on the proliferative activity of tumor and immortalized cells. Antiproliferative effect was evaluated in vitro using different concent-rations of polyphenolic extracts (1, 5, 10, 25 a 50 ?g/ml). The three grapes varieties (Blue Burgundy, Lemberger and Moravian Muscat) and three types of cell lines (HaCaT, HepG2, NIH/3T3) were studied. The cell proliferation was evaluated using the MTT assay and de-tection of apoptosis was performed using flow cytometry. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25540
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
majkusová_2012_dp.pdf 1.675Mb PDF View/Open
majkusová_2012_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
majkusová_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account