Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Bartoš, Zdeněk
dc.date.accessioned 2013-10-07T17:42:08Z
dc.date.available 2013-10-07T17:42:08Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21969
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se výživy vězňů ve Vazební věznici Olomouc v rámci Vězeňské služby České republiky. Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o výživě, obsahuje doporučenou energetickou hodnotu stravy vězněných osob včetně výživových dávek pro jednotlivé kategorie obviněných a odsouzených. Praktická část je založena na zpracování jídelních lístků, sestavených odborným personálem oddělení logistiky, analyzuje naplňování energetických potřeb a doporučených nutričních faktorů a vyhodnocuje rozdíl mezi skutečnou a doporučenou hodnotou. Šetřením bylo zjištěno, že doporučené hodnoty stravy vězňů z hlediska energetického příjmu a plnění nutričních faktorů, jsou překračovány, jak u vězněných osob pracovně nezařazených, tak i vězňů v pracovním režimu, a to i z pohledu výdeje stravy během všech ročních období. U pracovně nezařazených osob je však rozdíl mezi doporučenými a skutečnými hodnotami velký a třeba jej co nejvíce eliminovat. Je třeba upravit skladbu jídel při sestavování jídelních lístků, zejména o potraviny s nižším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuků, podávat více ovoce a zeleniny. Doporučujeme zvýšení fyzické aktivity vězněných osob, např. prodloužením doby vycházek obviněných a odsouzených nebo větším využitím sportovního zařízení v objektu věznice, nákup kvalitnějších surovin, zejména v oblasti tuků a olejů, zařadit do jídelníčku více rybího masa, cereálií, mléka a mléčných výrobků. cs
dc.format 99 s. cs
dc.format.extent 3042198 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject výživa vězňů cs
dc.subject doporučené denní dávky cs
dc.subject energetická hodnota cs
dc.subject nutriční faktory cs
dc.subject jídelní lístek cs
dc.subject vyhodnocení jídelního lístku cs
dc.subject peněžní limity cs
dc.subject fyzická aktivita cs
dc.subject prison nutrition en
dc.subject recommended daily ration en
dc.subject energy value en
dc.subject nutritional factors en
dc.subject menu en
dc.subject evaluation of menu en
dc.subject financial limits en
dc.subject physical activity en
dc.title Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice cs
dc.title.alternative Energy Value of Diets of Prisoners in Custodial Jail. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vojtíšková, Petra
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated This diploma thesis focuses on the issues concerning nutrition of prisoners at the custodial prison in Olomouc within the prison service in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis deals with the survey of information and knowledge about nutrition. It consists recommended energy value of food of imprisoned people including nutritional amounts for individual categories of those accused and convicted. The practical part is based on the processing of meal menus that are compiled by professional staff of the logistic department. It analyzes the meeting of energy needs and recommended nutritional factors and it evaluates the difference between the real and the recommended values. The survey shows that the recommended values of prisoners' nutrition are exceeded from the point of energy intake, fulfillment of nutritional factors and meal distribution during all the seasons of the year . They are exceeded by prisoners without labour inclusion as well as by prisoners included in the labour mode. Therefore, the big difference between the recommended and the real values by those who are not labour included should be eliminated as far as possible. There is need to adjust the composition of meals when compiling meal menus, particularly, to reduce foodstuffs with lower protein and fat content as well as to provide more fruit and vegetables. It is recommended to increase physical activity of those imprisoned, e.g. to extend their time walks or to use sports facilities in the buildings of prison more. We also recommend to purchase quality ingredients, especially fat and oil, and to include more fish, cereals, milk and dairy products on the menu list. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25688
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bartoš_2012_dp.pdf 2.901Mb PDF Zobrazit/otevřít
bartoš_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bartoš_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet