Vliv přídavku derivátu celulózy na vlastnosti emulzí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku derivátu celulózy na vlastnosti emulzí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vltavská, Pavlína
dc.contributor.author Adámková, Lenka
dc.date.accessioned 2013-10-08T19:21:39Z
dc.date.available 2013-10-08T19:21:39Z
dc.date.issued 2012-02-24
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22605
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá přípravou emulzí typu olej ve vodě a vlivu přídavku methylcelulózy na jejich vlastnosti. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3 a 5 %. Hodnoty HLB systému se pohybovaly v rozmezí 10,5 - 11,5, přičemž byly měněny i poměry olejové a vodné složky. Všechny emulze obsahovaly i přídavek 1% roztoku methylcelulózy, který tvořil 1 % vodné fáze. Dále byly vzorky emulzí uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). V pravidelných časových intervalech byly pozorovány vizuálně, mikroskopicky a byla měřena velikost jejich částic. cs
dc.format 90 s cs
dc.format.extent 1595861 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject emulze cs
dc.subject celulóza cs
dc.subject methylcelulóza cs
dc.subject stabilita emulzí cs
dc.subject velikost částic cs
dc.subject Emulsion en
dc.subject Cellulose en
dc.subject Methylcellulose en
dc.subject Stability en
dc.subject Particle Size en
dc.title Vliv přídavku derivátu celulózy na vlastnosti emulzí cs
dc.title.alternative The Effect of Cellulose Derivatives on the Properties of Emulsions en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2012-10-30
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on the preparation of emulsions and the effect of addition of methylcellulose on their properties. Emulsions were prepared using a system of two non-ionic emulsifiers, the total amount was 3 and 5%. HLB values of the system ranged between 10.5 and 11.5, the ratios the oil and water components were varied. All emulsions contained addition of 1% solution of methylcellulose, which formed 1% of aqueous phase. Furthermore, the samples were stored at different emulsion temperature modes (4, 25 and 37 °C). At regular time intervals they were observed visually, microscopically and particle size was measured. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/205 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25645
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2012-08-31


Files in this item

Files Size Format View
adámková_2012_dp.pdf 1.521Mb PDF View/Open
adámková_2012_op.doc 101Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account