Manufacture of Selected Cheese Groups from Greece and Presence of Biogenic Amines

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Manufacture of Selected Cheese Groups from Greece and Presence of Biogenic Amines

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Manufacture of Selected Cheese Groups from Greece and Presence of Biogenic Amines
Autor: Salek, Richardos-Nikolaos
Vedoucí: Pachlová, Vendula
Abstrakt: Cílem této práce bylo (i) optimalizování technologie výroby bílých sýru zrajících v solném nálevu v podmínkách Ústavu technologie a mikrobiologie potravin, Fakulty technologické, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, (ii) vyrobit série sýrů s použitím klasické mezofilní sme-tanové kultury (kontrolní vzorky) a (iii) vyrobit série sýrů, které byly zaočkovány dekarbo-xylasa-pozitivními laktokoki. Pro srovnání získaných výsledků byl dále založen skladovací pokus s komerčními vzorky sýrů řeckého původu. Experimenty zahrnovaly chemickou analýzu obsahu sušiny, NaCl, volných aminokyselin a biogenních aminů a dále také textur-ní profilovou analýzu. Doba zrání sýrů vyrobených v laboratorních podmínkách byla 56 dnů při konstantní teplotě (10 ? 2 °C). Bylo prokázáno, že inokulovaný dekarboxyláza-pozitivní kmen Lactococcus lactis subsp. lactis je schopen produkovat ve větší míře bio-genní aminy i v reálném systému sýra. Celkový obsah volných aminokyselin všech vzorků sýrů značně vzrostl během zrání. Zjištěné celkové obsahy biogenních aminů byly také ve významně vysokých koncentracích v průběhu zrání a to zejména v případě vzorků s přídavkem dekarboxylasa-pozitivní kultury. Na druhou stranu nízké hodnoty pH a vysoký obsah NaCl v bílých sýrech zrajících v solném nálevu nepříznivě ovlivňují dekarboxylaci aminokyselin a následné stanovené obsahy jednotlivých biogenních aminů byly relativně nízké. Na konci zracího procesu tvrdost všech analyzovaných vzorků klesla v důsledku proteolytických dějů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22905
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 25825


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
salek_2012_dp.pdf 1.585Mb PDF Zobrazit/otevřít
salek_2012_vp.pdf 127.6Kb PDF Zobrazit/otevřít
salek_2012_op.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet