Mikroemulze s obsahem esenciálních olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikroemulze s obsahem esenciálních olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Slováková, Ivana
dc.date.accessioned 2013-10-09T18:57:43Z
dc.date.available 2013-10-09T18:57:43Z
dc.date.issued 2012-02-24
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23418
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací mikroemulzí s obsahem esenciálních olejů. V teoretické části je zaměřena na popis emulzních systémů, jejich rozdělení, složení, metody přípravy, stabilitu a využití. Dále teoretická část obsahuje charakteristiku esenciálních olejů, jejich příklady a možnosti využití. Praktická část se věnuje přípravě mikroemulzí s obsahem citronového, skořicového, hřebíčkového nebo tymiánového oleje v přítomnosti etanolu jako ko-surfaktantu, surfaktantu Tween 60 a vody, respektive vody v kombinaci s propylenglykolem. K nalezení vhodného složení zajišťujícího vznik stabilních mikroemulzí byly použity fázové diagramy třísložkového systému. Možné inhibiční účinky připravených mikroemulzí byly testovány na vybraných grampozitivních a gramnegativních bakteriích. cs
dc.format 62 s. (10 173 znaků). cs
dc.format.extent 2920292 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mikroemulze cs
dc.subject surfaktant cs
dc.subject ko-surfaktant cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject antibakteriální aktivita cs
dc.subject microemulsion en
dc.subject surfactant en
dc.subject co-surfactant en
dc.subject essential oil en
dc.subject antibacterial effect en
dc.title Mikroemulze s obsahem esenciálních olejů cs
dc.title.alternative Microemulsions Containing Essential Oils en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2012-06-13
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the preparation and characterization of microemulsions con-taining essential oils. The theoretical part focuses on the description of emulsion systems, their classification, composition, methods of preparation, stability and utilization. Essential oils are also characterized including their examples and applications. The experimental part deals with the preparation of microemulsions containing lemon, cinnamon, clove and thyme oils in the presence of ethanol as co-surfactant, surfactant Tween 60, water and water in combination with propylene glycol, respectively. To find a suitable composition ensuring the formation of stable microemulsions, the phase diagrams of three-component system were used. Possible inhibitory effects of the prepared microemulsion on selected gram-positive and gram-negative bacteria were tested. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/145 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25741
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
slováková_2012_bp.pdf 2.785Mb PDF View/Open
slováková_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
slováková_2012_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account