Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů
Autor: Mikulcová, Veronika
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Tato práce popisuje přípravu stabilních emulzí tvořených olejem z hroznových jader v disperzním prostředí mléka za přítomnosti různých emulgátorů. K charakterizaci připravených emulzí byla použita fotonová korelační spektroskopie (PCS), přičemž sledované parametry představovala velikost a distribuce částic. V další části práce byly připravené emulze hroznového oleje a také neředěný olej testovány vůči vybraným potravinářsky významným bakteriím. Bylo zjištěno, že neředěný olej z hroznových jader stejně jako jeho emulze stabilizované lecitinem a Tweenem 80 neměly antimikrobní účinek na sledované mikroorganizmy. Inhibiční účinky na gramnegativní i grampozitivní bakterie byly zaznamenány pouze u emulzí obsahujících jako emulgátor monokaprylin. Výsledky této práce proto naznačují, že olej z hroznových jader není vhodný pro konzervaci potravin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24255
Datum: 2013-02-11
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 32064


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
mikulcová_2013_dp.pdf 1.942Mb PDF Zobrazit/otevřít
mikulcová_2013_vp.pdf 174.7Kb PDF Zobrazit/otevřít
mikulcová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet