Biopolymerní fólie pro balení potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biopolymerní fólie pro balení potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Navrátilová, Jana
dc.contributor.author Hromadová, Romana
dc.date.accessioned 2013-10-13T18:06:17Z
dc.date.available 2013-10-13T18:06:17Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/25185
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá využitím biopolymerů pro výrobu fólií, které pak nacházejí uplatnění v balení potravin. Využití biopolymerů právě v tomto odvětví je žádoucí a v bu-doucnu se bude využívat ve stále větší míře. V práci jsou uvedeny nejdůležitější z biopo-lymerů vhodných pro tyto účely, tedy kyselina polymléčná, polyhydroxyalkanoát, biopoly-etylen, biopolymery na bázi škrobu a celulóza. Navíc jsou uvedeny ještě další slibné biopo-lymery jako kyselina polyglykolová a chitosan. V práci jsou také zmíněny některé nové trendy v obalovém průmyslu jako tzv. chytré obaly či RFID štítky. Rovněž jsou uvedeny hlavní legislativní požadavky na potravinové obaly. V neposlední řadě práce obsahuje popis technologií, které se využívají pro výrobu fólií. cs
dc.format 44 cs
dc.format.extent 1207231 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biopolymery cs
dc.subject fólie cs
dc.subject obaly na potraviny cs
dc.subject biopolymers en
dc.subject films en
dc.subject food packaging en
dc.title Biopolymerní fólie pro balení potravin cs
dc.title.alternative Biopolymer Films for Food Packaging en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Plachý, Tomáš
dc.date.accepted 2013-06-20
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis is focused on the utilization of biopolymer films for food packaging. The usage of biopolymers in such field is desired and will be applied more in the future. In the work the most important biopolymers suitable pro this propose are mentioned, i.e. polylac-tic acid, polyhydroxyalcanoate, biopolyethylene, starch based biopolymers and cellulose. Moreover, further promising biopolymers as polyglyglycolic acid and chitosan are intro-duced as well. Some new trends in food packaging are discussed, e.g. smart packaging or RFID. Also the main legislative demands on food packaging are mentioned. Finally the work contains the description of technologies used for film processing. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/141 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Materials Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 31404
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-31


Files in this item

Files Size Format View
hromadová_2013_bp.pdf 1.151Mb PDF View/Open
hromadová_2013_vp.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open
hromadová_2013_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account