Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus
Author: Vítková, Lucie
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Bakalářská práce se zabývá problematikou biogenních aminů. Práce je rozdělena na teore-tickou část, která se zabývá jejich obecnou charakteristikou, výskytem v potravinách, bio-logickými účinky, faktory ovlivňující jejich vznik a metodami stanovení. Poslední teore-tická část je věnována obecné charakteristice rodu Lactobacillus. V praktické části práce jsou sledovány vnější podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů kmenem Lactoba-cillus rhamnosus CCDM 289. Ke stanovení biogenních aminů byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie, zkoumaná bakterie byla schopná produkovat tyramin, spermin a spermidin. Nejvíce produkovaným biogenním aminem byl tyramin, nejvyšší koncentrace 350 mg.l-1 byla detekována v médiu obsahující laktózu v koncentraci 1 % (w/v) s počáteč-ním pH 5.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28249
Date: 2014-01-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 33787


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
vítková_2014_dp.pdf 1.744Mb PDF View/Open
vítková_2014_vp.doc 74.48Kb Microsoft Word View/Open
vítková_2014_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account