Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin
Autor: Kopřivová, Monika
Vedoucí: Bubelová, Zuzana
Abstrakt: Cílem této diplomové práce bylo nalézt nejvhodnější postup extrakce luštěnin pro následné stanovení antioxidační aktivity. Analýza byla provedena u čočky belugy, čočky červené, hrachu zeleného, cizrny, mungo fazolí a adzuki fazolí. K extrakci byla zvolena tři různá extrakční činidla a zároveň tři různé způsoby extrakce. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS a DPPH. Naměřené hodnoty se výrazně lišily v závislosti na použitém činidle a typu extrakce, zejména u čočky a fazolí. U metody ABTS se antioxidační aktivita luštěnin pohybovala v rozmezí 0,21 až 103,63 mmol.kg-1. Metodou DPPH byla zjištěna antioxidační aktivita v rozmezí 184,07 až 19 629,36 mg.kg-1. Nejvyšší extrakční účinnost měl 70% aceton a dynamická extrakce, naopak nejméně účinný byl 80% metanol a statické provedení extrakce.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28460
Datum: 2014-01-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 34101


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kopřivová_2014_dp.pdf 3.392Mb PDF Zobrazit/otevřít
kopřivová_2014_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
kopřivová_2014_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet