Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami
Autor: Mácová, Zuzana
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31154
Datum: 2015-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 34234


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
mácová_2015_dp.pdf 12.97Mb PDF Zobrazit/otevřít None
mácová_2015_op.pdf 452.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
mácová_2015_vp.pdf 446.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet